Sunday 30 March 2014 Rudi

Verslag Robusto’s uit Nicaragua & Honduras – di 18/3

Eén ding is duidelijk: er dient zeker nog aan de weg getimmerd te worden als het gaat om interesse voor niet-Cubaanse sigaren! Bij een noche Cubana verwelkomen we steeds minstens 16 à 20 gasten terwijl we deze avond met zijn 9 waren. Wat niet betekent dat de avond niet als geslaagd werd beschouwd door de aanwezigen.

Gastspreekster Mia stak van wal met het boeiende verhaal van Maria Selva, een Hondurese vrouw die het in de mannenwereld van Koning sigaar waarmaakte door op een 20 tal jaren een aantal welbekende merken op de wereldkaart te zetten. We praten dan over Flor de Selva, Cumpay en in mindere mate Villa Zamorano (handgerolde longfillers in bundels per 25). Deze vrouw etaleert een exceptionele vastberadenheid in combinatie met een goed gevoel voor wat de markt zoekt. Zij onderscheid zich van veel van haar collega’s door vast te houden aan de authentieke terroir van haar tabakken, zonder mengelingen van verschillende streken te produceren. Haar opmars liep via Frankrijk waar zij haar merken het eerst lanceerde, mét succes overigens gezien een jaarproductie van 100 miljoen stuks. Vandaag gebeurt de opslag van haar afgewerkte sigaren nog steeds in de omgeving van Parijs.

Genoemde merken onderscheiden zich van elkaar doordat Flor de Selva, ondanks de aanwezigheid van behoorlijk veel aroma’s, een overwegend zacht karakter bezitten. Cumpay daarentegen is pittiger, krachtiger zonder echter scherp te zijn. Ook vinden we meer animale smaken in deze sigaren. De vele formaten maken dat u voor ieder rookmoment een geschikt exemplaar vindt.

Tot slot is Villa Zamorano een pittige sigaar die een prima prijs/kwaliteit verhouding bezit én duidelijk behoort tot de betere sigaar uit bundels, zeker indien men vergelijkt met soortgelijke bundels die industrieel gerold worden en vaak knopen bevatten…

Eén van onze deelnemers liet zich zowaar verleiden tot het bestellen van een kist Extremo’s van Flor de Selva. Een kanjer van een longfiller met een lengte van zomaar eventjes 29 cm voor 3 à 4 uur rookgenot… Deze sigaren zijn niet altijd voorradig omdat men daar niet altijd tabaksbladeren heeft die groot genoeg zijn om deze sigaren te vervaardigen.

We onthouden van deze avond dat er lekkere longfillers zijn buiten Cuba en dit aan zéér prijswaardige tarieven.